Συμφωνία για νέα μέτρα 5,25 δισ


Κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε χθες ότι με την τρόικα θα συζητηθούν νέα μέτρα ύψους 5,25 δισ. ευρώ. Μετά το τέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής έγινε πλέον σαφές ότι δεν πέρασαν οι απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ήθελε μέτρα στο 4,5% του ΑΕΠ (δηλαδή στα 7,9 δισ. €) αλλά οι απόψεις των ευρωπαϊκών θεσμών που διαπραγματεύονται στο 3% του ΑΕΠ (δηλαδή στα 5,25 δισ. €).

Το κυβερνητικό στέλεχος εμφανίστηκε σίγουρο ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει έως τις 15 Απριλίου, και όχι τις 22, διότι μετά από τις 15 Απριλίου και ως τις 17 του μήνα θα γίνει στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και το Ταμείο θέλει να έχουν λήξει οι διαπραγματεύσεις.

Τα σοβαρά ζητήματα αυτής της διαπραγμάτευσης παραμένουν το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, ενώ προβληματισμός υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους. Οι δηλώσεις Σόιμπλε (αλλά και άλλων Ευρωπαίων Αξιωματούχων) κάνουν λόγο για ένα θέμα που δεν είναι επί της παρούσης, καθώς τα πρώτα σοβαρά ζητήματα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους δεν εμφανίζονται πριν από το 2022. Στο θέμα αυτό φαίνεται ότι έρχεται το ΔΝΤ να μας βοηθήσει τη χώρα μας, καθώς απαιτεί να προχωρήσει το θέμα, κάτι που αποκάλυψε το κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στο ΚΥΣΟΙΠ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.