Συμφωνία για τη μεταφορά 60.000 μεταναστών στην ΕΕ από Ελλάδα και Ιταλία


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν μετά από επτά ώρες συνομιλιών στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε ένα εθελοντικό σχήμα για τη μετακίνηση περίπου 40.000 μεταναστών από την Ερυθραία και τη Συρία που σήμερα βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία, αλλά και άλλων 20.000 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σύνορα της ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ απέρριψαν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του προγράμματος – όπως ήταν η αρχική πρόταση – και αποφάσισαν να εξαιρέσουν την Ουγγαρία, η οποία χαρακτήρισε το σχέδιο ως «παράλογο» και τη Βουλγαρία ως μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ.

«Ήταν ένας πολύ έντονος διάλογος. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω δει όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στη θητεία

μου ως καγκελάριος» είπε η Ανγκέλα Μέρκελ. Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το σχέδιο ως «μέτριων προσδοκιών». «Πρέπει να διαπιστώσουμε αν το σύστημα δουλεύει. Δεν έχει σημασία αν είναι υποχρεωτικό ή εθελοντικό. Το σημαντικό είναι αν μπορεί να βοηθήσει 60.000 πρόσφυγες» δήλωσε.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.