Τα τρία σενάρια του Bloomberg για την Ελλάδα


Σενάρια για το μέλλον επιχειρεί να κάνει το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο «Μια ζοφερή θολούρα: Πώς θα μπορούσε να συμβεί η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο πρόκειται για τα εξης:

Σενάριο Α

Ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών, η ΕΚΤ δίνει χρήματα αλλά οι περισσότερο σκληροί υποστηρικτές της κυβέρνησης προχωρούν σε ανταρσία. Με τη στήριξη από φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία ή διεξάγονται εκλογές. Η Ελλάδα λαμβάνει καλύτερους όρους αποπληρωμής για τα δάνεια σωτηρίας

και πιο επιεικείς όρους για να δαμάσει τη λαϊκή αντίδραση.

Σενάριο Β

Ο Αλέξης Τσίπρας αποτυγχάνει να πετύχει έναν συμβιβασμό και παραμένει το αδιέξοδο με τα δάνεια διάσωσης. Η ΕΚΤ κόβει τον ELA, δεν υπάρχει αρκετό ρευστό για να τις τράπεζες. Έτσι μπορεί είτε οι συνέπειες του ελέγχου των κεφαλαίων – που προβλέπει περιορισμό στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων – να υποχρεώνει την Ελλάδα σε συμβιβασμό, είτε να δημιουργηθεί από τον Πρωθυπουργό ένας νέος συνασπισμός με βουλευτές από αντιπολιτευόμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να γίνει δημοψήφισμα.

Επίσης, το σενάριο Β, σύμφωνα με το άρθρο, μπορεί να έχει την παρακάτω εξέλιξη: Τράπεζες κλειστές, λαϊκή δυσαρέσκει με τη Γερμανία να γίνεται στόχος ως ο μεγάλος ανταγωνιστής της Ελλάδας. Οι έλεγχοι κεφαλαίου δείνουν στην κυβέρνηση το χρόνο και το χώρο είτε να τυπώσει νέο νόμισμα είτε IOUs για εγχώριες πληρωμές. Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν. Κυκλοφορούν ταυτόχρονα το νέο νόμισμα και το ευρώ.

Σενάριο Γ

Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ σε άτακτη χρεοκοπία και η κυβέρνηση ρίχνει όλη την ευθύνη στους Γερμανούς. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν. Η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε μια δεύτερη ύφεση. Η αναστάτωση δημιουργεί αμφιβολίες για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα – και ασταθής – κυβέρνηση στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια δίνοντας πρόσβαση στη Μεσόγειο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.