Τελεσίγραφο από το Eurogroup – Στο δρόμο της Κύπρου του 2013 η Ελλάδα


«Δίνουμε περιθώριο μιας εβδομάδας στην Ελλάδα, για να υπάρξει αίτημα παράτασης του Μνημονίου. Το γενικότερο αίσθημα του Eurogroup είναι να ζητήσουμε μία επέκταση του ισχύοντος προγράμματος. Ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα, και είναι η επιμήκυνση του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος».

Αυτά δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, μετά την πρόωρη ξαφνική διακοπή της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλες και τη διαρροή του σχεδίου απόφασης το οποίο απέρριψε η Αθήνα, προφανώς από θέσεως …ισχύος…

«Η επιμήκυνση του προγράμματος συνδέεται με μία σειρά δεσμεύσεων. Ναι σε μία ευελιξία του προγράμματος, όχι όμως με μονομερείς ενέργειες. Είναι θέμα των ελληνικών αρχών αν θέλουν επιμήκυνση αυτού του προγράμματος, αλλά και να δώσουν δεσμεύσεις για να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δηλώσουν αν θέλουν την επιμήκυνση του προγράμματος. Σχετικά με τις διεργασίες λόγω των πιέσεων του διαλόγου, μπορούμε να δώσουμε μία εβδομάδα, και αυτό είναι όλο», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Το σχέδιο του Eurogroup προέβλεπε την εκ μέρους της Ελλάδας υποβολή αιτήματος παράτασης έξι μηνών και τη δέσμευση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος (Μνημόνιο).

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα. Είναι παράλογη και μη αποδεκτή την «επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο» τόνισε σε non-paper η ελληνική κυβέρνηση.

Πλέον, όλα οδηγούν σε νέο Eurogroup, και όχι Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, μόνο εφόσον υποβληθεί αίτημα παράτασης του Μνημονίου από την Ελλάδα το αργότερο μέχρι αυτή την Παρασκευή, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, καθώς το σημερινό «Όχι» της Ελλάδας και οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε μας φέρνουν δύο χρόνια πίσω, στο «Όχι» της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013 και τις τότε δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόϊμπλε, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup και αναφερόμενος στις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα, δήλωσε δηκτικά: «Λυπάμαι για τους Έλληνες»! Την ίδια δήλωση, «Λυπάμαι για το λαό της Κύπρου», είχε κάνει στις 19 Μαρτίου 2013 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, λίγες ώρες πριν η Βουλή της Κύπρου απορρίψει ένα αντίστοιχο σχέδιο με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές, οδηγώντας στο «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων του νησιού λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου 2013.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο κ. Σόϊμπλε πρόσθεσε ότι «όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, τότε δεν έχω να σκεφτώ καμία επιλογή». «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, καθώς και ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί» πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός.

Ο κ. Σόϊμπλε, μιλώντας νωρίτερα στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο, σχολίασε: «Λυπάμαι για τους Έλληνες. Έχουν επιλέξει μία κυβέρνηση που συμπεριφέρεται εντελώς ανεύθυνα αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στον ίδιο δρόμο και να συνεχίσει την ίδια πορεία με πριν. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.