Τελεσίγραφο: Αυτή την Κυριακή νέο Μνημόνιο ή Grexit!


Ο χρόνος τελείωσε και μέχρι αύριο η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει τις νέες της προτάσεις της για ένα τρίτο πρόγραμμα, αν θέλει να παραμείνει στην ΕΕ και το ευρώ, προειδοποίησαν τελεσιγραφικά οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Ανγκέλα Μέρκελ δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να υποβάλλει μια νέα αίτηση στο ESM για δάνειο, η οποία και θα συζητηθεί. Η ίδια πρόσθεσε ότι ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό που συζητήθηκε πριν από δέκα ημέρες. Την επόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί άλλη μία Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, η οποία θα είναι η τελευταία και σ’ αυτή θα συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε η κ. Μέρκελ. Η Καγκελάριος τόνισε ότι ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέχρι την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ την Κυριακής.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι αν και θα ήθελε να μείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, η Ευρωζώνη πρέπει να σκεφτεί και μια συναλλακτική λύση. Υπογράμμισε πως η επίτευξη ενός συμβιβασμού είναι ακόμη εφικτή, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις. Τέλος, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως αν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μια πρόταση καλού πνεύματος. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το plan B, είπε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε πως δεν μπορεί να αποτραπεί το Grexit. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται», είπε ο κ. Τουσκ. Ο ίδιος είπε ότι δεν θα ήθελε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, «που όλοι θα είμαστε ηττημένοι».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προετοιμάσει «ένα λεπτομερές σενάριο» για την περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη». Όσον αφορά στο ζήτημα του «κουρέματος» τους χρέους, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν συζητήθηκε στο νέο Eurogroup και στη νέα Σύνοδο Κορυφής, και ίσως συζητηθεί ξανά από τον Οκτώβριο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.