Τι αλλάζει στα όρια για τις αναβολές θητείας


Αλλαγές σε θέματα στρατολογίας, προαγωγής αξιωματικών, αντιμετώπισης των Ολυμπιονικών αλλά και εργαζομένων της Αμυντικής Βιομηχανίας φέρνει νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα:

- Ελαττώνεται στο 26ο από το 28ο το όριο ηλικίας για τη χορηγούμενη, στους σπουδαστές ΚΕΜΕ (Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης), αναβολή.

- Όταν δύο αδέλφια καλούνται ταυτόχρονα για εκπλήρωση της θητείας τους, τότε μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να υπηρετήσουν σε διαφορετικές σειρές, επιλέγοντας μάλιστα ποιος θα στρατευθεί πρώτος.

- Όσοι κρίνονται από τις υγειονομικές επιτροπές ικανοί πρώτης (Ι1) μέχρι τέταρτης (Ι4) κατατάσσονται υποχρεωτικά εντός πενθήμερου από την κοινοποίηση της γνωμάτευσης στην αρμόδια στρατολογική υπηρεσία, χωρίς να έχουν δικαίωμα εκ νέου εξέτασης. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμάται το φαινόμενο κάποιοι στρατεύσιμοι, επικαλούμενοι προβλήματα υγείας να αποφεύγουν συστηματικά τη στράτευση, ζητώντας κατά καταχρηστικό τρόπο την παραπομπή τους εκ νέου σε υγειονομική επιτροπή

- Οι ανυπότακτοι που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ε.Δ. μέχρι την 1.1.2016. Διατηρείται ακέραια η δυνατότητα υπηρεσίας θητείας μικρού χρονικού διαστήματος και εξαγοράς του υπόλοιπου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.

- Οι αθλητές που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες, αποκτούν ίδια δικαιώματα με αυτούς που έχουν συμβόλαια σε ομάδες του εξωτερικού.

- Παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αναβολής στους ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών ερευνών (CERN).

- Διευρύνεται η ρύθμιση για τις μετατάξεις υπαξιωματικώ,ν ώστε να μην περιλαμβάνει μόνο αυτούς που έχουν αποφοιτήσει με βαθμό «εξαίρετα» αλλά και όσους έχουν λάβει «λίαν καλώς».

- Επανακαθορίζεται το πλαίσιο τιμητικής απονομής βαθμού Αξιωματικού σε Ολυμπιονίκες.

- Ενεργοποιούνται προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων της ΕΑΣ ΑΒΕΕ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.