Τι ρυθμίζει το ύψος του ανθρώπου


Πάνω από 420 γονίδια καθορίζουν το ύψος του ανθρώπου εκτιμά μια μεγάλη διεθνής ερευνητική κοινοπραξία 450 επιστημόνων από 300 ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου, που ανέλυσαν γενετικά δεδομένα 253.300 ανθρώπων και βρήκαν σχεδόν 700 μεμονωμένες αλλαγές στον γενετικό κώδικα, οι οποίες αφορούν 424 γονίδια που σχετίζονται με το ύψος.

Η μελέτη έγινε από την κοινοπραξία «Γενετική Διερεύνηση Ανθρωπομετρικών Χαρακτηριστικών» (GIANT), με επικεφαλής τον Τζόελ Χίρσχορν του Ινστιτούτου Broad, που ανήκει στα αμερικανικά πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ της Βοστώνης, καθώς και τον Άντριου Γουντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έξετερ στη Βρετανία.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τουλάχιστον το 80% του ύψους οφείλεται στα γονίδια και στην κληρονομικότητα, και το υπόλοιπο 20% αφορά τη διατροφή και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι έχουν την τάση να ζουν περισσότερο για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, ενώ οι ψηλότεροι κινδυνεύουν περισσότερο από μερικές μορφές καρκίνου και λιγότερο από καρδιαγγειακές νόσους.

Σίγουρα όσο περισσότερα γονίδια ανακαλύπτονται, τόσο γίνεται πιο εύκολη η θεραπεία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να σχετίζονται με το ύψος και την υπερβολική ανάπτυξη. Παράλληλα, δεν αποκλείεται στο μέλλον να σχεδιαστεί ένα γενετικό τεστ, που θα δείχνει αν ένα παιδί έχει ελλιπή γονίδια ύψους και πόσο κοντό θα είναι όταν ενηλικιωθεί.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.