Το αίμα συνεχίζει να ρέει παρά την εκεχειρία


Αν και συμφώνησαν σε τριήμερη άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία από σήμερα στις 8 το πρωί, Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζουν τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί από πυρά ισραηλινών τεθωρακισμένων στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ.

Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το ποιος παραβίασε την εκεχειρία, με το πρώτο να δηλώνει ότι μια μονάδα του δέχθηκε παλαιστινιακά πυρά, από τα οποία σκοτώθηκε ένας στρατιώτης, και τη δεύτερη να κατηγορεί το Ισραήλ ότι έσπασε τη διμερή εκεχειρία.

Βέβαια, η εκεχειρία που συμφωνήθηκε χθες, δεν προϋποθέτει αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες θα συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων υπογείων σηράγγων της Χαμάς.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως την έναρξη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας και να τηρήσουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους κατά τη διάρκειά της» επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ΟΗΕ και ΗΠΑ, οι οποίοι προανήγγειλαν την επίτευξη της εκεχειρίας.

Παράλληλα, σήμερα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές θα συναντηθούν στο Κάιρο για την έναρξη συνομιλιών, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και με στόχο την επίτευξη μακράς κατάπαυσης του πυρός.

Μέχρι σήμερα βρήκαν τον θάνατο 1.458 Παλαιστίνιοι και 59 Ισραηλινοί, από τους οποίους 56 στρατιώτες και 3 πολίτες, ενώ πάνω από 8.200 είναι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 440.000 Παλαιστίνιοι (το 25% του πληθυσμού της Γάζας) εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και από αυτούς οι 240.000 φιλοξενούνται σε καταυλισμούς του Οργανισμού και 200.000 σε σπίτια συγγενών τους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.