Το μνημείο της Αμφίπολης κατασκευάστηκε για τον Ηφαιστίωνα


Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χθες με τίτλο «Ερευνώντας τον Τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» ανακοινώθηκε ότι ο Τύμβος είναι έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δεινοκράτους, και χτίστηκε με εντολή τη Μ. Αλεξάνδρου προς τιμήν του συνοδοιπόρου του και συμπολεμιστή του Ηφαιστίωνα.

Η επικεφαλής της ανασκαφής αρχαιολόγος κυρία Κατερίνα Περιστέρη και ο  αρχιτέκτονας κ. Μιχάλης Λεφαντζής τεκμηρίωσαν το αποτέλεσμα αυτό με σημαντικά νέα δεδομένα. Στο μνημείο βρέθηκαν επιγραφές με το όνομα του Ηφαιστίωνα, αλλά και σημάδια που επιβεβαιώνουν την εποχή της δημιουργίας του, το τελευταίο τετάρτο του 4ου αιώνα πΧ.

Το μνημείο ήταν αφιερωμένο σε έναν αφηρωισμένο ή και αποθεωμένο ήρωα, είχε ρόλο λατρευτικού τόπου και ήταν ανοιχτό, με ελεύθερη πρόσβαση σε όσους τιμούσαν την μνήμη του Ηφαιστίωνα έως τον 2ο π.Χ. αιώνα, οπότε και οι  Μακεδόνες αποφάσισαν να το προστατεύσουν από βανδαλισμούς προσθέτοντας τη μαρμάρινη θύρα πριν από τον καθαυτό ταφικό χώρο, ενώ αργότερα προχώρησαν και στην πλήρη επίχωσή του -αφού όμως είχε συληθεί.

Η κυρία Περιστέρη σημείωσε ότι οι εργασίες συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων συνεχίζονται στο μουσείο της Αμφίπολης και επανέλαβε την ευχή και την επιθυμία της να δει το μνημείο του Τύμβου Καστά να παραδίδεται, με απόλυτη ασφάλεια και πλήρως επισκέψιμο, «σε όλους τους ανθρώπους».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.