Τράπεζα της Ελλάδας: Αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα φέρει Grexit


«Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ» δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15, που κατατέθηκε σήμερα στην Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί απαραίτητη τη συμφωνία με τους εταίρους, ώστε «να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήµερα για την οικονοµία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί µια διατηρήσιµη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα».

Σε περίπτωση Grexit, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα,  θα ακολουθήσει «βαθιά ύφεση, δραµατική µείωση των εισοδηµάτων, πολλαπλασιασµός της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονοµία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ. Η Ελλάδα, από ισότιµο µέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, θα µετατραπεί σε µια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης».

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι «υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους, και η απόσταση που αποµένει να διανυθεί για την ολο κλήρωση της συµφωνίας είναι σχετικά µικρή». Τέλος, σύμφωνα με την ΤτΕ οι εκροές των καταθέσεων στο διάστημα Οκτωβρίου 2014-Απριλίου 2015 έφτασαν τα 30 δισ. ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.