Τριήμερο πένθος για τους πιλότους μας


Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 29 Ιανουαρίου 2015, για το τραγικό γεγονός της 26ης Ιανουαρίου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς θα μεταβεί σήμερα στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, όπου συνέβη το τραγικό δυστήχημα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 341 Μοίρας της 111Πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης.

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης (1η φωτογραφία), 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, και ο Σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας (2η φωτογραφία), 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη.

Και οι δύο πιλότοι μας ήταν πολύ έμπειροι: ο πρώτος είχε σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16, και ο δεύτερος σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.

Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση.

Λόγω ύπαρξης τοξικών – σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.