Τριπλή «πόρτα» από Αζερμπαϊτζάν στον Λαφαζάνη για τον αγωγό TAP


Τρία αιτήματα υπέβαλε, προφανώς με ιδιαίτερη …πειστικότητα, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης προς τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίιεφ (φωτογραφία) την προ ημερών συνάντησή τους στο Μπακού, για να εισπράξει η Ελλάδα σήμερα τρία ολοστρόγγυλα «Όχι»!

Συγκεκριμένα, η αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου Socar του υπό κατασκευή αγωγού TAP απέρριψε σήμερα, διά στόματος του Αντιπροέδρου της Ελχάντ Ναζίροφ, τα τρία αιτήματα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

«Αν  η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο μερίδιο στην εταιρεία του TAP, να βιαστεί να καταβάλει  το τίμημα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πουλήσουμε μέρος του ποσοστού μας. Θέλουμε ο αγωγός να γίνει πιο ελληνικός. Ο αγοραστής όμως να είναι μια αξιόχρεη εταιρεία, ώστε να μην καθυστερήσει η κατασκευή του αγωγού» τόνισε ο κ. Ναζίροφ, απορρίπτοντας τη νεφελώδη πρόταση Λαφαζάνη για απόκτηση ποσοστού επί του αγωγού.

Για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ο κ. Ναζίροφ επεσήμανε ότι αυτό είναι προς το παρόν αδύνατο, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου, καθώς  η Ελλάδα δεν αγοράζει από τους Αζέρους αέριο.

Τέλος, στο αίτημα να εισπράττει η Ελλάδα ετήσια τέλη για τη διέλευση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους ο κ. Ναζίροφ παρέπεμψε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στην ΕΕ, από την Επιτρπή Ανταγωνισμού της οποίας αναμένεται εγκριτική απόφαση επό του TAP.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κακή εντύπωση άφησε στον Πρόεδρο Αλίεφ η πρώτη επίσκεψη Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Αζερμπαϊτζάν, τόσο από το χαμηλό επίπεδο επικοινωνίας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και από την ενδυματολογική του …προσέγγιση και την εν γένει εικόνα του…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.