Τσίπρας κατά Βαρουφάκη! – Πάμε για νέο Μνημόνιο;


Και όμως συνέβη κι αυτό, μόλις στην 12η μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: ο Αλέξης Τσίπρας να διαψεύδει έντονα τον στενό συνεργάτη του Γιάννη Βαρουφάκη!

Συγκεκριμένα, «πηγή» του Μεγάρου Μαξίμου διέψευσε την πληροφορία κύκλων του Υπουργείου Οικονομικών ότι οι Ευρωπαίοι έθεσαν τελεσίγραφο 10 ημερών στην κυβέρνηση για την υποβολή αιτήματος παράτασης του Μνημονίου. «Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Λίγο νωρίτερα διαρροή «κύκλων» του Υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι το Euroworking Group έθεσε τελεσίγραφο 10 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής βοήθειας μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συγκληθεί κανονικά το Eurogroup.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τους «κύκλους» του Γιάννη Βαρουφάκη:

- Οι Eυρωπαίοι εταίροι απέστειλαν τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά για συμφωνία «εδώ και τώρα», μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

- Mας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό και είπαν «παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup και θα επισημοποιηθεί στο επόμενο στις 16 του μήνα».

- Στο Eurogroup ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν. Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις.

- Το πνεύμα του Υπουργού Οικονομικών είναι «δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής».

- Ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία.

- Θα έχουμε νέα πρόταση που θα την φτιάξουμε στο κυβερνητικό συμβούλιο. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει έτοιμο φάκελο στο επόμενο Euroworking Group.

- Στόχος της κυβέρνησης  είναι μία «χρηματοδότηση γέφυρα» αλλά βάσει προγράμματος «που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία. Όχι όμως νέο δάνειο».

- Σε κάθε περίπτωση,  στόχος της κυβέρνησης παραμένει η παραμονή στην ευρωζώνη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.