Φίλης (Υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ): Δεν υπήρξε Γενοκτονία των Ποντίων!


Δεν αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Ποντίων ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, καθώς υποστηρίζει ότι δεν πληρούνται τα «επιστημονικά κριτήρια» για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό!!! Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star  ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Νομικοί κύκλοι εγείρουν προβληματισμούς για το αν η άρνηση του κ. Φίλη να την αναγνωρίσει ενεργοποιεί τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, αφού η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994. Επίσης, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο προβλέπεται σειρά κυρώσεων για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Στο άρθρο 2 του Ν.4285 προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.