Φόρους και περικοπές για το δημόσιο περιλαμβάνει το «πακέτο» των 5,4 δισ.


Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα 1,35 δισ. ευρώ θα προέλθουν από «προσαρμογές» στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κυρίως στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.

Τα υπόλοιπα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκαν πριν δέκα μέρες στο Άμστερνταμ, θα αποκαλυφθούν ενδεχομένως την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Τη φράση «προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων» η κυβέρνηση τη μεταφράζει σε «πάγωμα» προσλήψεων, με παράταση του κανόνα 1:5 και για εφέτος, ενώ άλλες πηγές της κυβέρνησης έκαναν λόγο και για «πάγωμα» μισθολογικών προαγωγών στα Ειδικά Μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ).

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι θα εξοικονομηθούν: 450 εκατ. ευρώ το χρόνο από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις – ασφαλιστικό και 1,8 δισ ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα (και τη νέα έκτακτη εισφορά) για την οποία  υπάρχει και εναλλακτική πρόταση της ελληνικής πλευράς που κατεβάζει το αφορολόγητο κάτω από από τα 9.100 ευρώ για τους φορολογούμενους που δεν έχουν παιδιά.

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές πάει ίσως για τέλη του μηνός και «χέρι-χέρι» με την ελάφρυνση του χρέους, ενώ το Ταμείο απαιτεί τα 2/3 των μέτρων αυτών να προέρχονται από το σκέλος των δαπανών. Δηλαδή 2-2,5  δισ. ευρώ από αυτόματες οριζόντιες περικοπές κύριων συντάξεων, από μείωση του μισθολογικού κόστος στο Δημόσιο ακόμα και με απολύσεις και απο τη μείωση της επιχορήγησης των ΔΕΚΟ. Μόνο το υπόλοιπο 1/3 των μέτρων δέχεται να προέλθει από το πεδίο της φορολογίας, αλλά να περιλαμβάνει μόνο περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.