Χαμός στην Κύπρο! Αμερικανοί, Ρώσοι, Τούρκοι και Ισραηλινοί για την ΑΟΖ


Εβδομάδα μεγάλων εντάσεων ξεκίνησε από χθες για την κυπριακή ΑΟΖ, αφού γύρω από το νησί βρίσκονται σε εξέλιξη γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες και πλήθος στρατιωτικών ασκήσεων! Η αρχή έγινε χθες με την άφιξη 20 πρακτόρων της CIA, ο επικεφαλής των οποίων συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσει ευρεία συνεργασία με την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).

Σήμερα στις 6.30 το πρωί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros μπήκε στο΄θαλλάσιο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από 3 πλοία υποστήριξης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται στην περιοχή η τουρκική φρεγάτα Gelibolu, που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το θαλάσσιο οικόπεδο 9.

Η πορεία του Barbaros παρακολουθείται στενά από την Κυπριακή Εθνοφρουρά, που ενημερώνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το  Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ξένες κυβερνήσεις, την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, από τις 7 σήμερα το πρωί άρχισαν, και ολοκληρώνονται την Πέμπτη,  στα ανατολικά της Κύπρου ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με πραγματικά πυρά. Η περιοχή των ρωσικών ασκήσεων θεωρείται από την Τουρκία FIR του ψευδοκράτους, ωστόσο η Ρωσία ζήτησε άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, αρχίζει αύριο μεγάλη στρατιωτική άσκηση Ισραήλ και Κύπρου, στην οποία μετέχουν αρκετά ισραηλινά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε άσκηση έρυενας-διάσωσης του 6ου Αμερικανικού Σ΄τλου με την Κυπριακή Εθνοφρουρά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.