Χαριστική βολή τα capital control
για την οικονομία


Δραματική είναι για την ελληνική οικονομία η επιβολή των μέτρων για την κίνηση κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών, οι οποίες θα λειτουργήσουν μόνο 1.000 καταστήματα την Πέμπτη και μόνο για τους συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα συναλλαγών ΑΤΜ.

Τα ΑΤΜ δίνουν μόλις 60 ευρώ την ημέρα, μέχρι τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ, αν και η εξαφάνιση των 20ευρων δείχνει ότι ένα τέτοιο όριο μπορεί σύντομα να μειωθεί. Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, αλλά πολλά καταστήματα αρνούνται τις κάρτες, απαιτώντας μόνο μετρητά. Όλες οι πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας γίνονται χωρίς πρόβλημα μέσω του web banking ή phone banking των τραπεζών.

Η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ για όσους πληρώνονταν από τα ΕΛΤΑ θα γίνει κανονικά.  Στο δημόσιο μπήκανκανονικά οι μισθοί του δεκαπενθημέρου, στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν να καταβληθούν μισθοί, γιατί οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εισπράξουν από τους πελάτες τους, ούτε να μεταφέρουν μισθούς στους λογαριασμούς των εργαζομένων τους. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, των εισαγωγών και εξαγωγών αντιμετωπίζουν απίστευτα προβλήματα.

Όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται στο Δημόσιο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής για όλους τους φόρους και δεν θα ακυρώνονται οι ρυθμίσεις για το ίδιο παραπάνω διάστημα, αν δεν πληρωθούν. Όσο αφορά στα δάνεια, αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

Πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, ενώ για την εβδομάδα που οι τράπεζες θα είναι κλειστές, δεν θα διακόπτονται οι παροχές για φως, νερό, τηλέφωνο, και internet για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τέλος, οι μετακινήσεις στην Αθήνα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα γίνονται δωρεάν για όσο διάστημα θα είναι κλειστές οι τράπεζες, εκτός

του προαστιακού.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.