Όχι δόσεις χωρίς μεταρρυθμίσεις


Οι εταίροι θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά δεν θα εκταμιεύσουν καμιά δόση στήριξης χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως αποφασίστηκε στην οκταμερή μίνι-σύνοδο για την Ελλάδα, όπου φαίνεται ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων, αλλά όχι ταύτιση. Ειδικά για τη ρευστότητα εκτιμήθηκε ότι επαρκεί οριακά μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Στη μίνι-σύνοδο η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατόν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συζητηθούν σε έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. «Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί [...] Όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για κοινή ανάγνωση στην απόφαση του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσπάθησε να φανεί ικανοποιημένος από τη συμφωνία, στην οποία δεν πήρε ουσιαστικά τίποτα από όσα ζητούσε…

«Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, πρέπει να υπάρξει λεπτομερής και πλήρης κατάλογος των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης» επισήμανε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει:

«Αποδεχόμαστε απολύτως τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.