Όχι σε κούρεμα και δάνειο-γέφυρα λένε όλες οι χώρες του ευρώ


Οι επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της χώρας που έχει δώσει τα περισσότερα δάνεια προς την Ελλάδα, διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και της Συνόδου Κορυφής της επομένης μέρας, ότι απορρίπτουν το κούρεμα του χρέους και το δάνειο-γέφυρα.

«Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες» τόνισε σήμερα σε δημοσιογράφους στη Χάγη ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, επαληθεύοντας το απόλυτα αρνητικό κλίμα που βίωσε ο Έλληνας αντιπρόσωπος στο χθεσινό Euroworking Group, αντιμετωπίζοντας σύσσωμες τις άλλες 18 χώρες του ευρώ κατά των θέσεων της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

«Το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα θα εκπνεύσει στο τέλος Φεβρουαρίου εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει περαιτέρω παράταση. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πάνω από το 70% των Ελλήνων θέλει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια συμφωνία με την νέα κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα άλλα χρήματα. Είναι, όμως, πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς» δήλωσε στο πρακτορείο Nikkei από την πλευρά του ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ απέρριψε την πρόταση Βαρουφάκη για ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το καλοκαίρι, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα σχέδιά της σχετικά με το πρόβλημα του χρέους της πριν το έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αφήνοντας «ανοιχτό» το τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.