36 εκατ. οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ στον κόσμο


Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί πλέον μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για άτομα άνω των 65 ετών, και παρουσιάζει αύξηση κατά 68% σε σχέση με το 2000, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου.

Η άνοια, της οποίας πιο συχνή μορφή είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, αποτελεί πρόβλημα ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς με άνοια, στην Ευρώπη περίπου 10.000.000 και παγκοσμίως 36.000.000, που αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ μας αφορά όλους, και υπογραμμίζουν ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της άνοιας στα αρχικά στάδια είναι αναγκαία. Αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας για έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου. Για την πρόληψη της άνοιας, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζεται έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, διαβήτη, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία), σωματική και πνευματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, αλλά και κοινωνικοποίηση, καθώς η μοναξιά θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την άνοια.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.